Здравословно хранене

Здравословното хранене включва във себе си разделното хранене, но едно допълнително условие към това е да се ядът здравословни храни. Понятието здравословни храни означава тази храна която е най-полезна за човешкото здраве, същевременно да осигурява висок дневна дажба на витамини, цени минерали и хранителни вещества за организма.

В класация направена от списанието „Форбс“ на челни позиции в храната да дълголетниците влизали ядките, бобови култури и различни плодове но най-вече ягодите. Специалистите по разделно хранене препоръчват още ежедневна консумация на поне едно яйце и храната ни за закуска да съдържа поне една чаша мляко ценен източник на калций и магнезий за организма.

Продължава: Здравословно хранене

Картофена диета

Общото схващане е, че картофите са твърде калорични. Това е абсолютно вярно за пържените картофи. Задушените, печените и варените картофи обаче са храна, която диетолозите смело препоръчват. Картофите съдържат предимно въглехидрати, които са главен източник на енергия за организма.

Първи ден

Закуска: Плод по избор, кафе или чай, сирене, сухар.
Обяд: Сварете 250 гр. нарязани на кубчета картофи в 300 мл. зеленчуков бульон. Пасирайте ги и ги подправете с 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол и магданоз. Отгоре наръсете 40 гр. настърган кашкавал.;
Вечеря: Настържете 150 гр. полусварени картофи. Прибавете 1 яйце, 2 с.л. кисело мляко и 2 с.л. пълно-зърнесто брашно. Подправете на вкус и оформете 4 тънки котлета. Запържете ги в тефлонов тиган без мазнина. Сложете ги едно върху друго, а между тях – резенче сирене. Гарнирайте с една кисела ябълка.

Втори ден

Закуска: Плод по избор, кафе или чай, сирене, сухар.
Обяд: Сварете в 200 мл. зеленчуков бульон 200 гр. нарязани на кубчета картофи. Подправете ги с 1 с.л. растителна сметана, сол и черен пипер. Гарнирайте с тях 1 варен кренвирш;
Вечеря: Задушете 100 гр. гъби. Разбийте 1 яйце с 2 с.л. вода. Прибавете гъбите и подправете на вкус. От получената смес изпържете омлет. Гарнирайте с 200 гр. варени картофи.

Трети ден

Закуска: Плод по избор, кафе или чай, сирене, сухар.
Обяд: Направете си салата от 200 г р.варени картофи, 50 гр. кашкавал и 1 круша. Подправете я с 1 ч.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и босилек.;
Вечеря: Сварете в зеленчуков бульон 250 гр. картофи и ги нарежете на кръгчета. Подправете ги с черен пипер, балсамов оцет, сол и босилек. Гарнирайте с 45 гр. свинско филе.

Четвърти ден

Закуска: Плод по избор, кафе или чай, сирене, сухар.
Обяд: Сварете 200 гр. картофи в зеленчуков бульон. Пасирайте ги и подправете с кориандър, сол, черен пипер и 1 с.л. сметана. Отгоре поръсете със ситно-нарязан лук и 50 гр. нарязано на кубчета пушено пилешко филе.;
Вечеря: Направете си салата от 150 гр. варени картофи, връзка репички, 70 гр. кашкавал и накъсани листа маруля. Подправете я с 1 чаена лъжица зехтин, 1 чаена лъжица винен оцет, сол, черен пипер и магданоз.

Пети ден

Закуска: Плод по избор, кафе или чай, сирене, сухар.
Обяд: Към 200 гр. варени картофи прибавете 1 нарязана краставичка и 1 малка глава лук (нарязана на ивички). Подправете с черен пипер, сол, малко зехтин и копър. С получената салата подправете пилешки гърди, варени или изпечени на скара;
Вечеря: Върху листа салата наредете 150 гр. варени картофи, половин нарязано на резенчета авокадо и 75 гр. скариди (1 малка консерва). Подправете с лимонов сок, копър и сол.

Както при всяка диета и при тази се препоръчва пиенето на 1,5 л. вода. Различното е, че се препоръчва избягването на цитрусови плодове и се позволяват сутрепни и следобедни закуски по избор – ябълка, круша, половин кофичка кисело мляко или ядки.
Взета от Докторбг.ком

Лунна диета

Какво представлява лунната диета?

Казано на кратко лунната диета е течна диета, стриктно ръководена от лунните фази. При настъпване на дадена фаза на луната, в точно определения час започва вашата течна диета, и завършва след 24 часа. През тези 24 часа трябва да приемате само течности: вода, чай и сокове. Като чаят се пие с мед вместо захар, а соковете да са без консерванти – най-добре е да си направите фреш от сезонните плодове, ако ли не по-добре е да пиете домашно приготвени компоти или сокове, в тях има захар, но в сравнение с “100%-ните сокове” предлагани в търговската мрежа, бледнеят пред множеството консерванти и оцветители, който са противопоказни за вашата диета. Алкохолът също е течност, но предполагам сте запознати с въздействието му към каквато и да е диета.

Фази на луната:

Луната има четири фази, от които зависи вашата диета, с други думи средно един път седмично не трябва да ядете нищо. За начинаещи е почти задължително да си изберат само една фаза (най-често пълнолуние) и така гладувате само един ден в месеца. Фазите ще намерите на всеки един календар, ако се вгледате внимателно, на някои дори са дадени с точно определеният час, също така има и лунни календари които може да закупите от книжарниците за стотинки.

Няколко полезни съвета:

Целта на лунната диета не е да огладнеете хубаво за двадесет и четири часа и на двадесет и петия да започнете да се тъпчете или да продължите стария си начин на хранене. Някои хора не могат да гладуват и това се отразява на теглото им, защото след гладуване настъпва “вълчи глад” и увеличавате с пъти килограмите които сте свалили. Ако водите активен начин на живот, едва ли лунната диета е подходяща за вас, но това решавате вие.

След завършването на лунната диета, направете лека захранка с храни които няма да натоварят организма ви, в никакъв случай мазно или пържено. Добър избор е варени пилешки гърди.

Успех и не се увличайте с гладуването, определена фаза на луната трае 24 часа!

Наистина бързо отслабне - програма

1. Ходете 2 пъти седмично на фитнес за по час.

2. Два пъти седмично посещавайте плувния басейн за около 40-50 минути ( това е времето през което трябва да плувате без почивките..не прекалявайте с тях)

3. Три пъти седмично правете тренировки с "упражнения със собствено тегло", имайте в предвид, че коремните преси всяка сутрин са задължителни. В тези 3 тренировки пак включвайте това упражнение но не го изключвайте сутринта.

4. Веднъж седмично бягайте.

5. Отделете един или два дни през които да нямате никакво физическо натоварване, защото почивката прави шампионът!

Бягане и Плуване

Безспорно мнението на всички специалисти за плуването, е че то е един от най-добрите занимания за отслабване. С плуването релаксирате докато отслабвате, развивате, стягате и оформяте прекрасно всички мускули по вашето тяло, при това без абсолютно никакви контузии - често срещана пречка при спортуването. Плувайки с нормално бързо темпо вие горите по над 600 калории за един час.

За жените желаещи да отслабнат добра възможност е точно това занимание. На курс по аеробика може да се запишете във всеки град. Там под направлението на опитен инструктор ще изпълнявате различни, за повечето хора дори и налудничави упражнения но много ефикасни за достигането на вашата цел. На курс по аеробика не е задължително да има само жени... но в повечето случаи те са заинтересовани, за разлика от мажете, които наблягат на силови и груби тренировки

За всички маже които са прекалили с бирата е доста наложително да се вземат в ръце и да наблягат доста упорито над фитнес уредите. Мечтата на всяка жена е мускулест мъж, отделете 3 часа седмично ( 3 пъти, наи подходящо през ден) и сбъднете както вашата така и мечтата на вашата половинка.

Една жена също не трябва да отбягва фитнеса с мисълта, че отивайки там тя ще добие грозната МУСКУЛЕСТА фигура на някои момичета решили да си направят гавра с тялото си. Достигането на мускулната маса, която притежава мис "Някое списание за bodybuilding" се прави с нищо друго освен тренировки, тренировки и пак тренировки... за почивка доста стимуланти от които може да не изкарат над 40-50 годишна възраст. Тялото което ще добиете, посещавайки редовно фитнеса ще е като на мис " някое fashion списание" което е доста привлекателно.

Лицеви опори

Също много известно упражнение за отслабване. Не оставяйте да минат повече от 2 дни през които да не сте правили лицеви опори. Те напрягат главно гръдните мускули и трицепса. Но както споменах и по горе упражненията със собствено тегло напрягат много мускулни групи.

Коремни преси

Всяка сутрин със събуждането още в леглото правете коремни преси. Вие сами знаете възможностите си и сами ще определите колко коремни преси да правите. Имайте в предвид, че ако започнете да правите по 30 коремни преси, след една седмица броят им трябва да е около 40-50. Лично аз правя всяка сутрин по 50 преси и се чувствам наистина бодър. През деня може да правите още... зависи от свободното ви време, но съм сигурен че 2 минути няма да ви нарушат плановете.

Опасно наднормено тегло

През последните 20-30г. наднорменото тегло се утвърди като важен социален и медицински проблем, който все повече при- влича вниманието на специалистите. Последните данни сочат, че в България 60% от населението над 18г. е със свръх тегло и затлъстяване. Хората с излишни килограми боледуват често, те са с понижен тонус и нарушена работоспособност. Те много по-често заболяват от рак, атеросклероза на сърцето , стено- кардия, жлъчни и бъбречни кризи, болки в ставите , постоянна умора. Застрашени са много повече от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт... Статистическите анализи сочат , че на Запад приблизително 3 милиона смъртни случаи годишно са свързани с наднорменото тегло.

Фитнес за жени

Всяка една жена има нужда от това да подържа фигурата си красива един от начините по който може да стани това е разбира се фитнеса. Не бива да се залъгвате, че щом си вземете карта за фитнес и още на следващата седмица ще бъдете стойни като върбинки. Не стига само желанието да прекрачите прага на фитнес залата трябва да намерите и търпение и упоритос, за да постигните наистина желаните резултати.

Ads

 
Copyright 2011 Фитнес. Designed by Cute Templates Blogger.
Thanks to: Link 1, Link 2, Link 3.